Türkiye'den Kanada'ya gelerek üniversite veya master eğitimini tamamlamış 10 kişiye, Kanada'da almış oldukları eğitimin kendilerine en büyük getirisinin ne olduğunu sordum. Aldığım yanıtlar şöyle:
1. Kanada'da 1.5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde tamamladığım masterımın ardından tamamen bir yabancı olarak geldiğim ve daha önce barışçıl, insan haklarına saygılı ve doğasının çok güzel olmasından başka hakkında hiçbirşey bilmediğim Kanada'da sanki yıllardır yaşıyormuş gibiydim. Kanada'da iş hayatına kendimi gerçekten hazır hissettim. Mezun olduktan 2 hafta gibi kısa bir süre içerisinde de eğitimimle ilgili ve kariyer planlarım dahilinde çalışmak istediğim alanda güzel bir iş buldum.
2. Ben, Kanada'da eğitim almanın en büyük faydasını değişik ülkelerden, kültürlerden insanlarla aynı ortamda bulunmakta gördüm.
3. Aldığım master eğitiminden sonra, doktora eğitimime devam ettim. Kanada eğitim sistemi beni bir çok alanda kendi kendime öğrenime teşvik etti.
4. Yaşam tarzından kültürüne kadar pek çok şey öğrendim. Herşeyin farklı bir yapılış şekli olduğunu gördüm ve ufkum açıldı. Öğrendiğim şeyleri kendi ülkemdeki paralel kavramlarla karşılaştırdım ve beklediğimden fazlasını buldum. Diplomanın yanında birçok bonus aldım.
5. ıngilizceniz çok iyi bir seviyeye geliyor. Ayrıca Kanada'daki üniversitelerin genel olarak eğitim seviyelerinin yüksek olmasının bilinmesi de çok iyi bir faktör. Bu bakımdan Kanada'nın benim için en büyük getirisi iş arama süreçimde oldu. ış başvurularımda başvurular arasından sıyrılıp iş görüşmelerine gitmemi sağladı. Çünkü iş verenler CV'nize baktığında yukarıda bahsettiğim şeyleri otomatikman düşünüyor. şu anda da Türkiye'de pek çok çok-uluslu şirket var. Dolayısıyla sizin bu özellikleriniz onların tercih sebebi oluyor.
6. Kanada eğitim sisteminin dünya standartlarının üstünde olması ve Kanada üniversitelerinin dünyanın heryerinde tanınması çok büyük bir avantaj. Kanada'da eğitim almış bir kişinin dünyanın farklı yerlerine açılması çok kolaydır. Bunda Kanada eğitim sisteminin kalitesinin yanında Kanada'nın sağlamış olduğu çokkültürlülüğünün de büyük etkisi vardır.
Kanada'da aldığım MBA eğitimi, Kanada'da kalıp kendi işimi yapmama olanak sağladı.
7. Türkiye'de Kadir Has Üniversitesinde işletme eğitimi alırken ikinci senemin sonunda derslerimi Kanada'da kaliteli bir üniversiteye transfer ettim. Egitimimi tamamladığımda gördüm ki, Türkiye'de aşağı yukarı aynı parayı verebileceğim bir ekonomik miktar ile hem eğitim açısından dünya standardlarında kalileti bir eğitim aldım hemde kendi kendimi idare edebilme sorumluluklarımın farkına varabilmem ile doğan özgüvene sahip oldum.
8. Kanada'da eğitim almamın bana en büyük getirisi Kanada'da iş bulmam oldu. Sadece Türkiye'den alınan bir diploma ile Kanada'da bu kadar kolay iş bulabileceğimi sanmıyorum.
Kanada'da eğitim aldığım süre içerisinde, içinde bulunduğum ortamın etkisiyle, üniversitede almış olduğum üstün teknik bilgilerin yanısıra, kişisel ve sosyal gelişmeler yaşadım.
kaynak:
www.kanadam.com